גניבה ממעביד: מה העונש?

גניבה ממעביד, מה העונש?

מה העונש על גניבה ממעביד? ישנו סעיף מיוחד בחוק שמתייחס לגניבות של עובד ממעבידו. העונש המירבי על גניבה ממעביד הוא חמור יותר מהעונש המירבי במקרה של הרשעה בגניבה רגילה. כלשון החוק – "עובד הגונב דבר שהוא נכס מעבידו, או שהגיע לידי העובד בשביל מעבידו, וערכו עולה על אלף שקלים חדשים, דינו – מאסר שבע שנים", לעומת גניבה רגילה שעונשה לא עולה על שלוש שנים בלבד.

הסיבה אשר בשלה מחמיר החוק בעבירת גניבה ממעביד, נובעת מן העובדה כי למרות שהמעביד נתן בעובד אמון מיוחד, הפקיד אותו על רכושו וסמך עליו בעיניים עצומות שיפעל באמינות וביושר, הוא בגד בו וניצל אותו לרעה.

סוגי גניבות ממעביד

באופן כללי, ניתן לחלק את סוגי הגניבות ממעביד לארבע סוגים:

  • גניבת ציוד עבודה וסחורה – עבירה זו יכולה להתבצע על ידי עובדי שטח, שגונבים כלי עבודה יקרים או על ידי מחסנאים שגונבים לעצמם מוצרים שמאוחסנים במחסן שהם אחראיים עליו.
  • גניבת כספים – גניבה זו יכולה להתבצע בצורה ישירה וגם בצורה עקיפה כמו למשל, קופאי שאינו מדווח על כספים שהוא מקבל בקופה ומשלשל אותם לכיסו הפרטי, שימוש בכרטיס אשראי של בית העסק לצרכים פרטיים וכדומה. דרך עקיפה לגנוב כספים עלולה להיות גם וויתור על תשלום בתמורה לשוחד כלשהוא וגם דיווח על שעות עבודה רבות יותר ממה שהיה בפועל.
  • שימוש פרטי בציוד של המעביד – זוהי דרגת חומרה נמוכה יותר של גניבה ממעביד, אך עדיין, עובד שמשתמש בציוד שקיבל מהעבודה לצרכיו הפרטיים – מבצע עבירת גניבה ממעסיקו. כמו כן, עובד שמשתמש במכונת צילום של המעביד ומצלם מסמכים פרטיים בהיקף של מעל אלף ₪, נחשב כגונב ממעבידו.
  • שימוש זר בזמן העבודה – עובד שנעדר ממקום העבודה או שמגיע באיחור ומבקש מעובד אחר להחתים את כרטיס הנוכחות שלו, כמו גם עובד שיוצא באמצע יום העבודה לצרכים פרטיים מבלי לדווח או לקבל אישור מהמעסיק. ובאותו עניין, גם עובד שנוטל לעצמו הפסקות ארוכות בזמן העבודה, נחשב למבצע שימוש זר בזמן העבודה.

במקרים רבים, גם גניבת מוצרים בשווי של אלפי שקלים עלול להסתיים במאסר בפועל. אז עובדים יקרים, אנא, היו זהירים במקום עבודתכם.

מחפשים עורך דין פלילי? פנו אל עו"ד גיל באיער.

Blog
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
עורך דין גירושין
גירושין הם מסע סוער שלעתים קרובות כרוך באתגרים רגשיים ומשפטיים מורכבים. בתקופה קשה זו, עורך דין...
קרא עוד »
יול 18, 2023
מה זה הפקעת מקרקעין
הליכי הפקעות מקרקעין נחלקים ל 2 שלבים. בשלב הראשון, משונה ייעוד הנכס – קרקע, למטרה ציבורית ובעלי הקרקע...
קרא עוד »
דצמ 22, 2019
למה כדאי להתייעץ עם עורך דין לרישום קבלנים
החוק החל על קבלנים שרוצים לרשום את עצמם ולעלות בדרגות הסיווג מתייחס לדקויות רבות שמצריכות תשומת לב...
קרא עוד »
ינו 20, 2021